11 mars 2013

Och vi börjar med något riktigt sött.


Tv-spel är inte platsen att leta efter jämställd barnunderhållning. Nej, det är ett digitalt pojkrum med muskler och manligt hjältemod högt på agendan. En av de allra största fixstjärnorna heter Mario. Med en – ovanligt – manlig mustasch och ett förflutet – jag gissar att han inte behöver arbeta så aktivt med tanke på stjärnstatusen – som rörmokare räddar han gång på gång en kidnappad prinsessa.

En helt vanlig dag i USA sitter en pappa med sin treåriga dotter och räddar prinsessor för fullt. Plötsligt frågar det lilla barnet om hon inte kan spela som prinsessan och rädda Mario?
Prinsessor som räddar mustaschbeklädda rörmokare var inget som någon hört talas om i det tidiga 80-talets Japan. Således kan inte prinsessan rädda Mario.

Pappan tog då saken i egna händer och programmerade om spelet så att prinsessan visst kunde rädda Mario och voilá så slapp dottern identifiera sig med en medelålders byggarbetare. Hur det med dagens genusglasögon ser ut att hon måste identifiera sig med en rosaklädd prinsessa behöver vi kanske inte gå in på nu.

Väldigt fint tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar