21 aug. 2012

På djupet med seriehunden


Strax utanför min kulturradar har förlaget Orosdi-Back publicerat en serie pocketböcker om svenska illustratörer och konstnärer. När böckerna tillslut dök upp på radarn var det två köp som inte kunde vänta: boken om Martin Kellerman, skapare av seriestrippen Rocky och den om Joakim Pirinen, mannen bakom Socker-Conny.
Av de båda är Kellerman att rekommendera. En intressant och läsvärd text signerad Tomas Lappalainen, som dock lider av lite för mycket självrefererande. Bokens verkliga guldgruva ligger  i illustrationerna. Vi bjuds originalteckningar där man kan se ändringar och penndragen. Ändringarna är det som fascinerar mest, det känns nästan som om man får sitta med när Kellerman ritar. Allt är mycket personligt presenterat.
Kellerman har även en bra layout. Merparten av illustrationerna är på en sida. Det är verkligen tur då de illustrationer som är lagda över hela uppslag känns förstörda. En stor del av illustrationen försvinner helt enkelt in i bokens rygg.
Pirinen har desto fler heluppslag vilket är synd och skam på så vackra illustrationer. I det stora hela en spännande bokserie. Nästa inköp för mig blir Nina Hemmingsson.

Finns att beställa från Grandpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar