17 aug. 2012

Femtio ljus.


Häromdagen firade Jamaica femtio års självständighet från den brittiska kronan. Självklart finns fortfarande ett stort brittiskt arv kvar på den karibiska ön. Lika självklara är de mängder av jamaicanska influenser som finns i det brittiska samhället. Sätt dig till exempel och lyssna en stund på ett par ungdomar på din nästa englandsresa. Det är mycket wha gwaan(what´s going on) och annan patois som smugit in i språket(kanske inte om du på dina resor mest brukar hamna vid Eton eller runt Sloane square, men annars).
Den till ytan – och folkmängden – lilla ön är ju inte på något sätt rädd för att höras eller synas. Jamaica influerar världen omkring sig istället för att bara låta sig influeras.
Vad bättre sätt att fira Jamaicas fria halvsekel på än med lite musik som blivit populär hos deras forna kolonisatörer.
Engelska The Heatwave – som för övrigt har en utmärkt show på Rinse FM – har satt ihop en mix han döpt till Five Millions Rewinds. Finns att hitta på www.theheatwave.co.uk. Han kallar sig själv UK´s number one bashment sound och visst ligger det något i det.
Vill ni istället gå för lite mer klassisk reggae så rekommenderas Trojan UK Hits Collection varmt  – finns lättillgänglig ett par klick bort på Spotify.
Grattis Jamaica och glad fredag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar